Moje srečanje s plesom in Salsation® vadbo

0
16
salsation-naslovna

To sem si že od nekdaj želela početi – plesati in spoznati ljudi s plesom, z glasbo in s svojimi telesi. Vse to je bilo že od rojstva prisotno v meni. Spomnim se zanimive dogodivščine iz otroštva, ko sem bila stara okrog šest, sedem let. Bila sem pri sosedih na vikendu, ko se je po televiziji začela predvajati neka glasba oz. neka reklama, ki me je dobesedno katapultirala iz sedežne in sem začela plesati. Bil je kot en mini nastop, ne vem točno kaj se je dogajalo, saj sem tako spontano reagirala, da sem presenetila samo sebe in seveda vse prisotne.

Nekako od takrat naprej sta bila ples in glasba moja največja zabava, moja sprostitev, moj odklop. Kot najstnica sem redno skupaj s prijateljicami hodila plesat in ko so one čez čas nehale, sem vztrajala sama. To mi je dajalo zagon za delo in ostala opravila v vsakdanjem življenju.

salsation-nives

Udeleževala sem se vodenih vadb v fitnesih, kjer glasba predstavlja podlago za vadbo. Kmalu sem dodala ure Zumbe, potem sem spoznala ples ob drogu, nato pa je v Slovenijo prišel Salsation®. Takoj sem vedela, da je to to. Še boljše od tega, kar sem že prej poizkusila. Navdušila me je fenomenalna glasba s top koreografijami, ki so zasnovane na sodobnih latino ritmih in so mešanice raznih plesov, ki te popeljejo v čarobnost.

Ko sem se prijavila na izpit za inštruktorja na osnovnem nivoju z nazivom Salsation® Basic Instructor sem pridobila kar precej teoretičnega znanja, ki mi je pomagalo še bolje razumeti plesne gibe in ozadje koreografij, osnove muzikaličnosti in gibanja v plesu. Spomnim se, da sem bila nad izobraževanjem tako navdušena, da sem ga še dolgo časa priporočala vsem ostalim tečajnicam.

Tako sem vedno bolj opuščala “stroge fitnes programe” in spoznavala področja, kjer prevladuje ples. Na spletu je mojo pozornost pritegnil oglas za delavnico kizombe in nekaj me je poklicalo tja. In spet me je popolnoma prevzelo. Glasbena zvrst in sam princip plesa. Sledilo je vedno več delavnic na tem področju, vedno pogosteje pa sem se udeleževala plesnih prireditev in večdnevnih festivalov doma in v tujini, kjer sama izobraževanja ponavadi trajajo po več ur dnevno, sledi pa jim tudi večurno preplesavanje v paru.

Z udeleževanjem plesnih delavnic kizombe in kasneje tudi bachate sem izpopolnjevala in izpilila svoj plesni slog, se še bolj spojila s plesnimi koraki in vsak trenutek uživala do popolnosti.

salsation-nives2

Z leti je ta moj hobi, ples, vedno bolj postajal ne samo del mojega življenja, ampak moje življenje samo. Ko plešem, sem jaz v celoti, kar v resnici sem. Takrat problemi ne obstajajo. Sem izpopolnjena, prisotna, skupaj z mojim telesom sva eno – moje telo, jaz in glasba. Čas se ustavi, sem prostor. Povezana sem z mojim telesom, z vsemi z vsem kar je in z vsem kar obstaja.

Vse to želim tudi drugim predstaviti, kako je biti eno, biti prisoten s telesom, se premikati v ritmih glasbe s svojim telesom, občutiti svoje telo ter si dopustiti biti to. Takrat se čarovnija stopnjuje, porodi se hvaležnost vsemu življenju, da je tako čudovito.

S tem, kar počnem tudi drugim kažem pot, da naj si izberejo to, kar jih veseli in jih na nek način spodbujam, da izberejo sebe … Sama nisem nikoli obupala in nehala izbirati to, kar me veseli, kljub številnim preprekam, ki sem so se pojavile v mojem življenju. Da, to sem jaz. Salsation® pa je velika pika na i.

Kaj je torej Salsation®?

Salsation® je skrbno zasnovan fitnes program, ki se pleše na zmes sodobnih ritmov. Zasnoval ga je Alejandro Angulo. Samo ime “Salsation” je izpeljanka iz besede “salsa” (omaka) in “sensation” (občutek, občutenje). Salsa je začinjena mešanica različnih ritmov, kultur, plesov in protokolov. Pri Sensation pa je velik poudarek na ritmu, liričnemu izrazu in osnovah človeškega gibanja. Ta ples skozi fitnes program je drugačen od ostalih predvsem v tem, da je enostaven, zabaven in funkcionalen.

Vse se odraža skozi premikanje telesa, skozi pomen pesmi, skozi njeno zgodbo. Skozi sprostitev se razgibamo in hkrati poskrbimo za lepšo postavo, saj med samim plesom treniramo na zabaven način tudi svoje mišice. Predznanje ni potrebno.

Pred samim začetkom plesa telo najprej ogrejemo, se spoznamo z izolacijsko tehniko zgornjega in nato spodnjega dela telesa. To pomeni, da se naučimo, kako zavestno in kontrolirano izvesti vsak gib z enim delom telesa. Sočasno se osredotočimo na dinamiko gibov in s tem zagotovimo, da je naše telo pripravljeno plesati.

Izolacija posameznih delov telesa pomaga zares začutiti ritem, izboljša kvaliteto izvedenega giba in omogoča, da si eno z ritmom, ne da bi izgubil kontrolo. Vse to se izvaja na zares preprost način, ki pripomore k boljšemu izvajanju koreografije. Za konec vadbe naše telo še ohladimo in raztegnemo.

Meni je Salsation® izredno obogatil življenje in mi ples približal na nepredstavljiv, čudovit način, ki ga resnično priporočam vsem, ki sta jim ples in glasba blizu. Moje telo se je spremenilo, oblikovalo.

Kje lahko plešeš Salsation®?

Najprej te vabim, da se mi pridružiš na brezplačnem Dnevu odprtih vrat, ki bo 14. 9. 2019, od 19.00 do 20.00 ure, v UP Centru Športa, Jezerska ulica 10, Ljubljana.

Prepričana sem, da te bo Salsation® navdušil in da se boš želel-a pridružiti tudi na redni vadbi, ki bo ravno tako potekala v UP Centru Športa in sicer ob torkih in petkih ob 19.00 uri.

Če te zanima še kaj več o vadbi, cenah, terminih ter o tem kako povečati svojo energičnost, zadovoljstvo ter biti bolj prisoten-a ter povezan-a s svojim telesom me kontaktiraj na telefon 031 200 683, se oglasi preko e-pošte nives@salsation.si ali pa obišči mojo spletno stran www.salsation.si.