Katero bachato pa ti plešeš?

0
0
Katero bachato plešeš?

Bachata je ples, ki v zadnjem času tudi pri nas pridobiva na popularnosti. Plesalci na tečajih, festivalih ali na YouTubu naletimo na različne stile tega plesa, zaradi česar včasih prihaja tudi do nekaj zmede. Dobivamo lahko tudi nepopolne ali napačne informacije.

Velikokrat se sliši na primer, da je dominikanska bachata le zelo hitra bachata z ogromno hitrega footworka ali pa da se sensual bachato pleše v zelo tesnem stiku. V nadaljevanju bomo predstavili tri glavne “stile”, dominikansko bachato, bachato moderno in sensual bachato.

Pri teh treh gre za različne osnovne principe plesa. Pogosto najdemo tudi mnogo drugih izrazov, kjer pa gre po navadi za osebne stile ali fuzije z drugimi plesi. Pomembno je, da vemo, da v nobenem primeru ne gre za različne plese, ki ne bi bili združljivi en z drugim.

Dominikanska bachata

Država, iz katere izvirata ples in glasba bachata, je Dominikanska republika, kjer je na nek način ljudski ples. Oba sta se razvila iz bolera, z vplivi merengueja in sona. Dominikansko bachato najdemo tudi pod drugimi imeni, kot so tradicionalna bachata, avtentična bachata ali “island” bachata, za plesalce v njeni domovini pa je preprosto bachata.

Za razliko od bachate, kot je večinoma poznana pri nas, se dominikanska bachata ne pleše v ravni liniji in osnovni korak ne poteka v stran levo-desno. Osnovni korak je v obliki kvadrata, tudi pri ostalih več ali manj osnovnih korakih pa je prisotnega veliko gibanja naprej/nazaj. Gibanje izhaja iz bokov, kar pa še ne pomeni, da so boki vedno poudarjeni. Obrati so manj pogosti in se večinoma izvajajo na mestu. Osnovnim strukturam med plesom plesni par dodaja svoje lastne začimbe. Dodaten footwork se uporablja kot izjema in ne kot pravilo, dipov in izolacij praviloma ni.

Na naslednjem posnetku dominikansko bachato plešeta Edwin Ferreras in Dakota Romero iz New Yorka:

Bachata moderna

Nihče v resnici ne ve, v kolikšni meri bachata moderna dejansko posnema dominikansko bachato. Razvijala naj bi se sočasno v Evropi in ZDA, kjer ji je popularnost postopoma rasla od konca devetdesetih let, ko je v svet prodrla tudi bachata glasba (Aventura).

Tako kot pri dominikanski bachati gre pri osnovnem koraku za tri korake in tap, le da so v tem primeru vsi koraki vstran. To celoten ples postavi v linijsko strukturo, kar ni nenavadno, saj so v večini primerov to bachato učili učitelji salse. Bachata moderna na splošno veliko črpa iz linijske salse, zato je zanjo značilno veliko obratov vseh vrst, menjav pozicij in igre z rokami. Plesalci vključujejo tudi footwork, različne dipe in gibanje na mestu v bolj zaprti drži.

Na posnetku Tony Lara kot eden pionirjev bachate moderne:

Ples je vrhunec popularnosti doživel na podlagi internetnega posnetka koreografije za pesem Te Extraño, ki jo izvajata Ataca & Alemana. Sam izraz bachata moderna nikoli ni bil najbolj razširjen, najprej se je o njej govorilo samo kot o bachati, v zadnjem času pa izraz počasi izginja s scene. Razlog za to je popularnost sensual bachate in dejstvo, da je meja med njima zelo tanka.

Sensual bachata

Trenutno v Evropi najbolj popularen stil bachate, okoli katerega je tudi največ polemik. Ves čas poteka ogromno debat okrog izraza “sensual” bachata. Prebivalci Dominikanske republike bodo rekli, da oni bachato vedno plešejo sensualno, tudi vsak plesalec pa si po svoje razlaga, kaj zanj v plesu pomeni izraz sensualno.

Nič od zgoraj naštetega seveda ni narobe, vendar v našem primeru o sensual bachati govorimo kot o stilu bachate, ki ga je utemeljil Jorge “Korke” Escalona. V osnovi gre za nadgradnjo bachate moderne. Načeloma uporablja isti osnovni korak vstran in obrate, njena glavna značilnost pa je poudarek na različnih izolacijah, kot so gibanje prsnega koša, bokov, ramen …

Eden osnovnih gibov sensual bachate je bodyroll oz. wave, iz katerega lahko izpeljemo nešteto variacij. Navadno prevladuje gibanje telesa plesalke, ki pa jih odvodi plesalec z uporabo različnih tehnik in z lastnim obvladovanjem teh gibov.

Na posnetku Korke in Judith kot utemeljitelja sensual bachate:

Ker se je pri sensual bachati možno kar precej oddaljiti od osnovnih korakov bachate, obstaja vprašanje, do katere mere je to sploh še bachata. Poleg tega bodite pozorni, kdaj še gre za logično vodenje in sledenje v paru, kdaj pa le za styling plesalca ali plesalke oz. za naučeno koreografijo. Pri posnetkih ali na delavnicah gre pogosto tudi za slednje.

Kaj pa preprosto bachata?

Kot smo poudarili že v uvodu, ne gre za nezdružljive plesne stile. Zakaj bi ločevali sceno na sensual, dominican, moderno? Raje vzemimo igrivost obratov iz bachate moderne, popestritev z različnimi osnovnimi strukturami iz dominikanske bachate in zapeljivo gibanje telesa iz sensual bachate. To pravzaprav počne večina največjih in najbolj cenjenih plesnih parov. Tudi, kadar opazite naslov “Sensual Bachata” ali kaj drugega, gre verjetno za kombinacijo teh različnih principov bachate in osebnega stila.

Iz katerega koli izmed treh stilov že črpate, naj bo to temelj vašega plesa, ne pozabite pa, da ste vi tisti, ki na plesišču sami s svojo plesalko/plesalcem ustvarjate svoj stil. V ospredju naj bo povezava, vaša ustvarjalnost in zabava, ne pa ime plesnega stila.

Opomba: Ta članek poskuša na enostaven in objektiven način razložiti različne stile bachate. Vsak znalec bo gotovo v članku našel kakšno preveliko posplošitev, saj je nemogoče na enostaven in kratek način povedati celotno, zapleteno zgodbo. Konstruktivne pripombe so vedno zaželene, prav tako pa tudi kakršnakoli dodatna vprašanja.