Kaj je to kizomba?

0
158
Kaj je to kizomba?

Kizomba kot glasbena zvrst

Ples in glasba afriškega izvora, prepletena z bogato afriško zgodovino in kulturo. Ritem kizombe se je pojavil v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V kizombi se prepletajo ritmi zouka (Guadeloupe in Martinik), kompe (Haiti) in sembe (Angola).

Kizomba je zelo priljubljena v afriških državah, kjer je uradni jezik portugalščina. Te države so: Angola, Zelenortski otoki, Gvineja Bisau, Mozambik, Sveti Tomaž in Princ (São Tomé in Príncipe).

Na Portugalskem živi veliko priseljencev iz naštetih držav, ki so se združili v močne skupnosti in jim s kratico rečemo PALOP (v portugalščini ”Países Africanos de Língua Oficial Portuguesa”). Kizomba predstavlja velik del njihove identitete in kulture. Je del njihovih praznovanj, obletnic, porok in drugih svečanih prireditev, pa tudi opora v težkih časih.

Kizomba v kimbundu dialektu iz Angole pomeni »Zabava«. Zabave, kjer se pleše kizomba, se imenujejo Kizombade. Na tovrstnih zabavah lahko slišimo naslednje glasbene zvrsti: ghetto-zouk, zouk, afrohouse, kuduro, sembo, kizombo, brazilsko glasbo, glasbo drugih afriških držav, kubansko glasbo in celo tudi kakšno salso.

Kizomba kot ples in plesna kultura

Kizomba je afriški ples v paru pri katerem osnovni koraki izvirajo iz sembe (tradicionlani ples iz Angole). Gre za čuten ples, kjer se dva zlijeta v eno in ne obstaja nič drugega kot samo plesišče, glasba in gibanje dveh teles. Stopanje in gibanje je specifično in zahtevno, saj ga ne moremo povezati z nobenim drugim plesom.

Gre za prav določeno gibanje in plesanje. Bistvo kizombe niso razni nožni triki in pretirano valovanje zadnjice, temveč interpretacija osnovnih korakov in variacij na glasbo, iskanje sožitja s plesalko oziroma plesalcem in nežno senzualno gibanje dveh teles.

Kratki nasveti preden se odpravimo na plesišče

  • Preveri higieno – telesno in ustno.
  • Plesalec izprazni oba sprednja žepa.
  • Plesalec povabi plesalko. No, kot vam najbolje ustreza, samo naj bo diskretno.
  • Med plesanjem se posveti svojemu plesalcu oziroma plesalki, s katerim plešeš v tistem trenutku. Ne išči očesnega stika z drugimi plesalci ali plesalkami.
  • Kontakt z glavo ni pogoj za dobro kizombo. Za kontakt se odloči plesalka.
  • Mižanje med plesom naj ne postane navada.
  • Kizomba naj bo in naj ostane ples, zabava in plesno druženje.

Kizomba v Evropi in začetki v Sloveniji

Popularizacija kizombe je privedla tudi do modernih različic glasbe, v katerih se čuti vpliv elektronske glasbe in ga imenujemo ghetto-zouk. Z drugačno glasbo je prišlo tudi do drugačne interpretacije plesa.

Nekaj primerov različnih stilov (za lažjo predstavo):

Kizomba je bila predstavljena slovenskim plesalcem okrog leta 2008, ko sem imela po obisku v Angoli prvo predstavitveno delavnico, kmalu zatem pa je bila izvedena delavnica kizombe z učiteljem iz tujine Nelsonom Camposom (Gvineja Bisau).

Počasi so se sestavljali redni tečaji, na salsa zabavah se je pričela vrteti kizomba, katere priljubljenost je počasi naraščala. S pomočjo kolegov učiteljev in kolegic učiteljic je danes kizomba ples, za katerega je vedno več zanimanja. Skoraj vsak dan v tednu imamo priložnost, da zaplešemo kizombo. Poleg velike ponudbe rednih tečajev so organizirane Sensual zabave, Kizombade, različne kizomba delavnice in festivali po Sloveniji.

Prav je, da se preizkusimo v različnih stilih, obiščemo tečaje različnih plesnih učiteljev, medtem ne pozabimo, da je kizomba – kizomba in vedno bo, ena sama.

Opomba: Ta članek poskuša na enostaven in objektiven način razložiti kaj je kizomba. Vsak znalec bo gotovo v članku našel kakšno preveliko posplošitev, saj je nemogoče na enostaven in kratek način povedati celotno, zapleteno zgodbo. Konstruktivne pripombe so vedno zaželene, prav tako pa tudi kakršnakoli dodatna vprašanja.

Vir slike: www.kizombachata.no