Dobrodelna multimedijska gledališka plesna predstava Project X

0
10
project-x

Po izjemnem uspehu koreografskega plesnega prvenca Katje Vidmar – dobrodelne multimedijske gledališke plesne predstave Življenje je vrednota v produkciji novonastale Katja Dance Company, katere izkupiček od prodanih vstopnic je namenjen mladim, ki so preživeli raka, nastaja v sodelovanju s Tianom Ćehićem nova celovečerna plesna stvaritev Project X.

Plesna ekipa 10 plesalk in plesalcev v predstavi Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … Želijo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več in pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje. Dotika se vprašanj o bivanju tu in zdaj, sožitju z naravo in onesnaževanju, izkoriščanju in sebičnosti, posamezniku in družbi, življenju in smrti, zavedanju in ignoranci, človečnosti in pripadnosti …

Zgodba, ki jo plesalci na svoj prepoznaven način pripovedujejo, na odru ponuja večdimenzionalno sliko dojemanja dogajanja preko plesa, glasbe, igre, pripovedi, fotografije, filma in lučne atmosfere. Gledalca napolni s čustvenim odzivom in odklopi od njegove vsakdanjosti.

Prav čustva so glavni motiv naših vsakdanjih odločitev in skupni imenovalec publike prvenca predstave Življenje je vrednota, ki je v en glas sporočilo »čustveno močna predstava«. Predstava Življenje je vrednota je bila do sedaj uprizorjena 21 krat (med drugim tudi v dvorani Lisinski v Zagrebu) in ogledate si jo lahko še:

  • 17. 11. 2018 v Kulturnem centru Lendava
  • 21. 12. 2018 v Kulturnem domu Izola
  • 12. 1. 2019 v Kranju.

Ustvarjalci predstave vas vabijo, da jih spremljate na spletni strani www.katjadancecompany.com ali preko Facebook strani Plesna predstava Project X, katere premiera bo 29. novembra 2018 v Centru kulture Španski borci v Ljubljani, zbrana sredstva pa plesalci namenjajo Zvezi prijateljev mladine Moste Polje, poleg tega pa želijo občinam v katerih bodo nastopili podariti tudi drevesa, da ji skupaj z mladimi iz občine posadijo.

Prihajajoče predstave Project X:

  • 29. 11. 2018 ob 19. 30 (Ljubljana – Španski borci)
  • 2. 2. 2019 ob 19.00 (Murska Sobota – Gledališče park)
  • 15. 2. 2019 ob 20.00 (Ljubljana – Španski borci)

Produkcija Katja Dance Company je skupina prostovoljcev, ki želijo v prostem času prispevati okolju, v katerem živijo, zato so se s Katjo Vidmar – avtorico, koreografinjo in plesalko, sicer pa profesorico slovenščine odločili, da sledijo trem neprofitnim ciljem:

  • da s plesno umetnostjo opozarjajo na vsakdanje točke v življenju, ki se pomembno dotikajo našega življenja in okolja;
  • da omogočijo plesno infrastrukturo mladim umetnikom, ki želijo živeti svojo plesno umetnost na odrih, obenem pa dati odrom in publiki kvalitetno vsebino;
  • da izkupiček zbranih sredstev namenjajo humanitarnim vsebinam.

Od oktobra 2016 ustvarjajo v dvorani v ljubljanski Šiški (Celovška 175), od septembra pa tudi v novem plesnem studiu na Letališki cesti 27 v Ljubljani.

project-x